AXEVALLA

FOLKHÖGSKOLA

AXEVALLA

FOLKHÖGSKOLA

Aktuellt

 

Hos oss i sommar

 

19/7 – 5/8 Svenska institutets kurs för utländska svenskstuderande

22-24/7 Stochampionatet på Axevalla travbana

26-28/7 Hundinstruktörsutbildning

29-31/7 Fårföreningens årsmöte

9-10/8 Hundskötarutbildning

8-12/8 Kurs i akvarellmålning

12-14/8 Axevalla 2022

15-17/8  Sverigefinnarnas seniorläger

 

 

 

 

Axevalla 2022

Alla boenden är bokade, endast campingplatser kvar!

Kaikki huoneet varattuja, leirintäpaikkoja on!

Leirintäaluepaikka/campingplats
Esiintyjien ilmoittautumiskaavake/Bokningsformulär för artister

Ohjelma/Program Axevalla 2022

Ansökan för höstens utbildningar är öppen!

Glöm inte att söka till en av våra kurser som startar under hösten.

Ansökningsformulär hittar du här

 

Veckans Matsedel

 

ONS lunch: fiskgratäng med dillsås
TORS lunch: nattbakad fläskkarré med pepparsås
FRE  lunch: kycklingfilé med paprika sweetchilisås och ris
FRE kväll: hamburgertallrik med tillbehör
LÖR lunch: köttbullar med gräddsås och kokt potatis
LÖR kväll; schnitzel med stekt potatis och bearnaisesås
SÖN lunch: stekt rödspätta med örtaioli

Om oss

 

På Axevalla Folkhögskola erbjuder vi en rad olika spännande kurser och utbildningar. Här finns möjlighet att studera dataspel, nätverk, hållbarhet, sociologi, psykologi och svenska som andraspråk på någon av våra allmänna kurser. Allmän kurs är en bra väg till att läsa in grundskole- och gymnasiekompetens för vidare studier och arbete.

Vill du arbeta med människor så finns det en fritidsledarutbildning och socialpedagogutbildning. För dig som gillar design finns den ettåriga utbildningen modedesign. Vill du jobba med hundar erbjuder vi en hundskötarutbildning på distans.

Läs mer

Allmänna kurser

Allmän inriktning

För dig som vill läsa på grundskole- och gymnasienivå och vill förbättra dina baskunskaper och/eller få behörigheter för vidare studier.

Allmän Data – Spelutveckling

Om du är intresserad av att fördjupa dina datorkunskaper när det gäller både hård- och mjukvara.

Allmän inriktning vård

Skulle du vilja utbilda dig och jobba inom vård och omsorg?

Hållbarhet

För dig som är intresserad av hållbar utveckling rörande miljön, det globala samhället och hos individen.

Sociologi/psykologi inriktning

För dig som är intresserad av sociala och psykologiska frågor. Som vill bli behörig och förberedd att söka till psykolog-, socionom- och andra relaterade utbildningar eller arbete inom sociala sektorn.

Svenska som andraspråk

För dig som har svenska som andraspråk, vill läsa på grundskole- och/eller gymnasienivå och vill uppnå grundläggande behörighet för vidare studier.

Konferenser

 

Vi tar emot grupper året om. Vi erbjuder prisvärt boende och serverar såväl traditionell husmanskost, specialkost och festmiddagar enligt önskan. Skolan ligger i en gammal och vacker kulturmiljö i Axvall och fungerar som inspirerande miljö för såväl fackliga kurser, olika typer av utbildningar eller som för kreativ verksamhet. Kontakta info@axevalla.fhsk.se eller ring 0511-26970.

 

Sverigefinsk verksamhet

 

Axevalla folkhögskola vill vara en mötesplats för personer med finsk bakgrund.

Vi anordnar fortbildning i finska för vårdpersonal och pedagoger.  Vi har även webbinarier i minoritetsrätt för dem som arbetar med minoritetsfrågor eller som ansvarar för dem.

Det sverigefinska sommarevenemanget Axevalla 2022 i augusti är populärt bland personer med finsk bakgrund och barnens sommarläger i juni lockar finskspråkiga barn från hela Sverige. För den första generationen sverigefinnar anordnas populära seniorläger tillsammans med olika sverigefinska pensionärsorganisationer. Skolan har som mål att utöka sitt samarbete med de yngre med finsk bakgrund och fungera som forum och stöd för dem i sin strävan att värna om sitt finska språk och sin kultur.

 

Följ oss på instagram @axevalla_folkhogskola

Äntligen kunde vi efter pandemiåren ordna vår populära SI-kurs, alltså kursen i samarbete med Svenska institutet för studenter som läser svenska vid utländska universitet. Det var intensiva tre veckor för de här härliga ungdomarna från världens olika hörn och för de eminenta lärarna Anders, Josef och Håkan. Svensk kultur och språkstudier blandades med studiebesök, badresor, kanelbullebakning och midsommarfirande…
Vi på skolan vill tacka alla inblandade och önska er en trygg hemresa (trots tågkaoset!) och tack Svenska institutet för ett givande samarbete❤️ @svenskanivarlden #studerasvenska #folkhögskola #axevallafolkhögskola #axvall
Vi har tagit farväl av vår väldigt uppskattade lärare Henrik Härling som hastigt lämnade oss den 1.6.
Henrik tog hand om vår socialpedagogutbildning och han stödde även vår hundskötarutbildning eftersom han var en ansedd domare inom whippetkretsar. 
Henrik engagerade sig helhjärtat i sitt arbete och han lämnar ett stort tomrum efter sig. 
Våra tankar går till Henriks nära och kära ❤️
Nu är det årliga sverigefinska barnlägret avslutat, tack @rskl_sfrf att ni ordnar och kiitos till alla som kom 💙#folkbildning
Swefinnfest dag 2 med workshopar. Spoken word och rap, basturis, yxkastning, karelska piroger och måla din identitet. Kuuul var det! KIITOS, tack alla som kom och medverkade! #axevallafolkhögskola #folkhögskola #folkbildning #nationellaminoriteter #sverigefinländare #sverigefinne #axvall 😀
Vilken fantastisk kväll vi hade! Tack till personalen, artisterna @markoolio123 @niilo_heinola publiken och våra samarbetspartner @axvallsifklubbnyheter @sverigefinskaungdomsforbundet för era insatser! Och tack våra sponsorer @kulturradet.se @vg_regional_utveckling @abfvgkultur @studieforbundetvuxenskolan @kieliraati , utan er hade detta inte varit möjligt 💙🤍💛
Vi är redo, är du det? Vaktmästarna har gjort parken till en sagovärld, köket har trollat fram ljuvliga maträtter, lokalvården har polerat inomhus, scenen står förväntansfull vid dammen och vi håller tummarna att solen skiner i morgonkväll! Nu fattas bara ni, bästa publiken, och Markoolio med bandet och förbandet Niilo.
Varmt välkommen imorron till Axevalla 💚 PS. Du har även möjlighet att testa paddel vid den närliggande banan #axevallafolkhögskola #axvall #markoolio @sverigefinskaungdomsforbundet @axvallsifklubbnyheter