Tidigare Deltagare

Johannes Jansson

— Modedesign på Axevalla folkhögskola är verkligen en suverän utbildning. Jag lärde mig mängder av roliga grejer, allt från hur man syr de snyggaste hörnen till att rita kroki till att göra mönsterkonstruktion, super pilligt men man lär sig snabbt!! och det gäller att inte missa Annes alla mini genomgångar, när hela klassen ska trycka ihop sig runt ett litet bord för att kolla på något pytte litet stygn som gör enorm skillnad av slutresultatet, så råkar man självklart sy det på fel sida och så får man börja sprätta! Men att bli proffs på sprätta är inget dåligt.
Hur som helst blir det en väldigt trevlig gemenskap när man lär sig på det viset, allt är inte så himla allvarligt heller. Visst är vissa saker aningen mer obligatoriska såsom att sy ett par byxor exempelvis. Men designen är helt och hållet upp till eleverna!
Har man tankarna på att plugga vidare efter så finns det gott om hjälp på plats, själv pluggar jag nu på Beckmans Mode men utan Axvall hade jag aldrig kommit in 🙂

Fredrica Engström

 

— Innan jag började mitt år på Modedesign så visste jag inte vilken karriär jag ville satsa på. Innerst inne har mitt intresse för modebranschen alltid funnits men har kanske snarare sett det som en hobby än ett karriärval, men sedan den dagen då jag började utbildningen var jag fast. Det året har varit ett av de mest lärorika och roligaste i mitt liv. Lärarna är otroligt engagerade och vill ständigt utveckla ens egen förmåga. Det är en inspirerande miljö och man får lära sig otroligt mycket på ett år, allt ifrån måttagning, mönsterkonstruktion och sömnad till materiallära och formgivning.

Under utbildningen får man också chans att åka på studiebesök till väletablerade företag och även Köpenhamns fashion week. Något som jag tyckte var mycket givande då man fick en inblick i branschen och antalet olika jobb det faktiskt finns inom det textila området. Det är tack vare denna utbildning som jag äntligen bestämde mig för att följa min dröm. Idag studerar jag andra året som Textilekonom på Textilhögskolan i Borås och känner att jag har fått stora fördelar med allt som mitt år på Modedesign givit mig. 
Jag började sedan jobba på Wänerstedts som direktris/design assistent och nu har jag gått vidare som på inköpsassistent på lager157.

Jakob Eskilson

— Jag kom till ModeDesign på Axevalla folkhögskola utan några förkunskaper inom varken sömnad eller mönsterkonstruktion. Med en stor vilja att lära mig och med hjälp av positiva och kompetenta lärare blev det ett otroligt utvecklande år. Från att första dagen vara osäker på hur jag skulle trä symaskinen till att i slutet av året presentera en egen kollektion.

Efter året på Axevalla folkhögskola kände jag att detta bara hade börjat, suget efter att lära mig mer inom sömnad och konstruktion var stor. Jag fascinerades mycket av de klassiska herrplaggen under utbildningen, med dess kvalité och hantverk. Det ledde till att jag sökte mig vidare till tillskärarakademins skräddarutbildning i Göteborg. I detta nu har jag kommit halvvägs på den tre år långa skrädderiutbildningen. Här har jag förfinat mina kunskaper och byggt vidare på den grund jag fick med mig ifrån Axevalla. Idag är jag väldigt glad för att jag valde att söka till Axevalla folkhögskola, och samtidigt väldigt tacksam för att jag blev antagen trots att jag inte hade några förkunskaper. Jag kan starkt rekommendera den här utbildningen till dig som funderar på att söka, du kommer att lära dig mer än du tror!

Nu är jag klar skräddare och har startat Skrädderikompaniet. Det kombinerar jag med arbete på Operans ateljéer i Göteborg.

Ida Andersson

 — Sedan gymnasiet har jag vetat att jag vill skaffa mig en utbildning som gör att jag en dag ska få ett kreativt jobb inom det textila. Efter en estetisk gymnasieutbildning och 2 år på folkhögskola där jag läste ett konstprogram hade jag inte nått hela vägen fram. En stor dröm var att bli behörig till att söka till textilhögskolan i Borås. Genom internet hittade jag till Axevallas Folkhögskolas hemsida och när jag läst vad Modedesignutbildningen erbjöd i sin kursplan var valet självklart. Det blev ett år fyllt med nya kunskaper, hårt arbete, en hel klass med nya vänner och en hel del nya kläder. Sista veckan i maj i år fick jag besked om att jag blivit antagen till Textildesign på Textilhögskolan. Min dröm blev sann och Modedesign på Axevalla som hjälpte mig med den sista, men viktigaste biten.

Sara Andersson

— Jag har gått tre år på programmet Modedesign vid Textilhögskolan i Borås och arbetar nu som designer. Det har länge varit min dröm att få arbeta med design, och därför har jag gått olika utbildningar för att kunna nå mitt mål. Året på Modedesign var både intressant och lärorikt. Valfrihet är viktigt på utbildningen, det är både roligt och lätt att själv lägga nivån på det man vill göra. Jag hade läst mönsterkonstruktion och sömnad tidigare. Med repetition och påbyggnad känner jag mig nu säker och att jag har en stark bas att stå på. Material-kunskapen var också betydelsefull och har gett kunskaper jag använder mig av dagligen. Lärarna är mycket engagerade och tog med oss på många inspirerande studiebesök som gav en inblick från flera olika håll om hur företag arbetar och hur textilbranschen fungerar.

Catarina Holm

— På Modedesign lärde jag mig att arbeta med hela processen, från idé till färdig produkt. Med kunniga lärare och modern utrustning är det bara de egna idéerna som kan sätta stopp. Det intensiva tempot märker man knappt av, då man får göra det som är allra roligast. Utbildningen gav mig även möjligheten att läsa mode på Beckmans kvällsskola. Kunskaperna i materiallära har jag haft stor nytta av i mina arbeten på Dressman och French Connection. Jag har fortsatt mina studier i London där jag gick en förberedande utbildning Fundation Art of design vid London College of Fashion och därefter en 3-årig utbildning i Modedesign på University of Westminster, vilket var en utbildning med stor frihet. På universitetet fick vi mycket undervisningstid med lärare och studerade mycket konstruktion och sömnad, med stor betoning på den kreativa delen. Efter utbildningarna i London fick jag jobb i Paris som assistent på Marc Jacobs. Jag jobbade där ett halvår tills jag fick erbjudande om jobb på Tiger of Sweden som designer. Nu har jag gått vidare och arbetar som designer på HM.