Mode/Design – Kursinnehåll

Sömnad och mönsterkonstruktion

Utbildningen ger dig grundläggande och fördjupade kunskaper i sömnad och mönsterkonstruktion. Vi utgår från dig och bygger på dina kunskaper och färdigheter i de olika ämnena. Du får en gedigen utbildning i sömnad där du lär dig sy kläder på ett hantverksmässigt och rationellt sätt med hjälp av olika typer av maskiner. Du designar dina kläder utifrån egna modeskisser och syr allt från skjorta och byxor till kavaj med tillhörande detaljer t.ex. manschetter, passpoalerade fickor och krage med slag.

Kursen ger förståelse för kroppens centrala roll som utgångspunkt för mönsterframställning och klädformgivning samt utvecklar känslan för passform, balans och konstruktionslösningar. Utifrån dina personliga mått kommer du att göra grundkonstruktioner och arbeta mycket med modellförändringar. Detta ger dig möjlighet att designa dina helt egna modeller!

Egen konstruktion och design.

Textiltryck.

Formgivning och broderi

Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper i färglära, figur-, och modeteckning och du får lära dig grundprinciper och begrepp för färg-, form- och mönstersammansättning. Du får träna formgivningsprocessen, göra skisser som förverkligas i dina egentillverkade kläder. I kursen ingår också förändring av ytor med hjälp av sömmar, stygn och broderi, tryck, monteringar och inramningar. I vår textiltrycksverkstad skapar du egna tyger.

Textil materiallära

I kursen behandlas de textila naturmaterialen och konstfibrerna. Du får ta del av hela produktionsprocessen från fiber fram till färdiga tyger samt lära dig mycket om användningsområden, egenskaper och textila materials miljöpåverkan. Studiebesök görs inom textilindustrin för att öka förståelsen för produktionsprocessen. Kursen ger goda grunder för fortsatt textil utbildning och för arbete inom textila verksamheter.

Dräkt- och Modehistoria

Dräkthistoria och Modehistoria ger kunskaper om olika ideal som präglat synen på människokroppen och klädedräkten under olika historiska tidsepoker, liksom hur samhällsutvecklingen, politiska förhållanden, sociala hierarkier och genus påverkat modet.