Internatboende

Klostret

16 Rum  · 1100 kr/vecka

Klostret byggdes 1952 och beboddes då endast av kvinnliga elever, därav namnet Klostret.

14 rum en halvtrappa upp. Egen toalett på rummet. Dusch i korridoren, 5 för kvinnor och 5 för män. 1 liten lägenhet med 2 rum och pentry, toalett och dusch. 2 rum på andra våningen som delar toalett. Stort allrum och kök på andra våningen. Tvättmaskin och torktumlare i källaren.


  • Wifi & Nätverksuttag i alla rum
  • Djurfritt
  • Rökfritt
  • Stort allrum
  • Kök
  • Tvättmaskin & Torktumlare

Kavaljers

9 Rum  · 1050 kr/vecka

Kavaljers har fått sitt namn av att de unga officerarna, kavaljererna, bodde där. Det nuvarande huset byggdes 1952 och har renoverats under årens gång.

9 rum på bottenplan. 1 dusch och 2 toaletter i korridoren. Ett ganska litet men utrustat kök, en väl tilltagen matplats och ett TV-rum. Tvättmaskin och torktumlare. Rummen har fått nya golv och ny färg på väggarna.


  • Wifi & Nätverksuttag i alla rum
  • Djurfritt
  • Rökfritt
  • Allrum
  • Mindre men välutrustat kök
  • Tvättmaskin & Torktumlare

Kungs

6 Rum  · 1050 kr/vecka

Kungs är äldst av alla byggnader. Det är byggt 1802. Huset har använts som bostad för kungens sällskap då det besökte Axevalla hed. Halva huset är internat och den andra halvan är lärarrum.

4 rum på bottenplan. Köket är nyrenoverat och stort. Tvättmaskin och torktumlare. 2 toaletter och 1 dusch i korridoren på bottenplan. Två rum och allrum på andra våningen.

OBS! Kungs är ett totalt alkoholfritt boende.

 

  • Wifi & Nätverksuttag i alla rum
  • Djurfritt
  • Rökfritt
  • Alkoholfritt
  • Allrum
  • Stort och nyrenoverat kök
  • Tvättmaskin & Torktumlare

Arresten

10 Rum  · 1050 kr/vecka

Arresten har fått sitt namn från Västergötlands regementets arrest, som fanns på området förr i tiden. Arresten är byggt i början av 1900-talet.

5 rum på bottenplan och 5 rum på andra våning. 2 toaletter och 1 dusch på varje våning. Utrustat kök och matplats. På bottenplan, tvättmaskin och torktumlare. På andra våningen finns ett allrum.

 

  • Wifi & Nätverksuttag i alla rum
  • Djurfritt
  • Rökfritt
  • Allrum
  • Kök
  • Tvättmaskin & Torktumlare

Gymnastiken

5 Rum  · 1050 kr/vecka

Förr fanns det en lada på samma plats som kallades Teaterladan. Den var unik i Skaraborg, men även i hela Sverige. Den nuvarande byggnaden med boende, gympa och festsal, pentry med allrum och två stycken bastun uppstod 1964.

5 rum, två trappor upp. Handfat i alla rum. 2 toaletter och 1 dusch/badkar i korridoren. Litet utrustat kök och ett allrum. Tvättmaskin och torktumlare i Zetterstenska källare.


  • Wifi & Nätverksuttag i alla rum
  • Djurfritt
  • Rökfritt
  • Allrum
  • Kök
  • Tvättmaskin & Torktumlare

Vanliga frågor

Hur bokar jag ett rum?

I ansökningsblanketten finns det en ruta att kryssa i, om du vill bo på internatet. Blir du antagen och “Tackat ja” till kursen, kontaktar du Maria Georgii för att diskutera din önskan att bo på skolan. Hon är internatansvarig och nås på telefon 0722 50 60 75 eller mail maria.georgii@axevalla.fhsk.se

Uthyrningspolicy

 

  • Du ska studera på skolan. Du ska ha fyllt 18 år.
  • Du ska ha varit drogfri i minst två år.
  • Du ska närvara och följa utbildningens upplägg.
  • Du ska följa de ordningsregler och policy som finns på skolan.
  • Du ska ha ekonomisk förmåga.
  • Du ska skriva på ett hyreskontrakt.
Kan jag välja rum?

I mån av plats kan du välja vilket hus du vill bo i. Men vi kan inte uppfylla alla önskemål och inte garantera ett rum med egen toalett. Vi blandar olika klasser i våra boenden.

När kan jag flytta in?

Du kan flytta in på söndagen innan skolstart. Internatansvarig är på plats mellan 12.00-18.00. Kommer du på måndag morgon går det också bra, från kl 08.00.

Inredning i rummen.

I alla rum finns säng, skrivbord, stol, byrå eller garderob. Lampor och gardiner finns också. Möblemanget är av varierande slag. Du måste själv ta med täcke, kudde, sängkläder och handdukar.

På grund av brandrisk är det förbjudet att ha elektriska apparater på rummen såsom kaffebryggare, strykjärn och vitvaror. Det är också förbjudet att tända levande ljus eller rökelse på rummen. Självklart får du byta gardiner, ta med en matta eller annat, för att göra det personligt.

Hur funkar det med städning?

På internaten ansvarar du själv för städningen av ditt rum. Kom ihåg att diska efter dig.  I köket och de allmänna utrymmena, hjälps alla åt. Vanligtvis görs det någon typ av städschema. Lokalvårdarna städar duschar och gemensamma toaletter 1 gång i veckan. De fyller också på tvål, toalettpapper och diskmedel.

Får husdjur bo på skolan?

Nej. Det finns tyvärr ingen möjlighet att ta med husdjur till internatet.

 

Gäster på besök

Gäster är naturligtvis välkomna enstaka dagar. Långtidsboende är inte tillåtet. För att veta vilka som rör sig på internatet, är det viktigt att du meddelar internatansvarig och dina rumsgrannar. Säng finns att låna. I mån av plats kan anhöriga övernatta i eget rum med egna sängkläder för 250 kr.

Får man röka på skolan?

Nej. Hela skolområdet är rökfritt. Det gäller även e-cigaretter. Det finns två rökrutor, en på varje parkering.

WiFi och uppkoppling

WiFi finns på hela skolområdet inklusive internaten. Nätverksuttag finns i alla hus.

Kan jag bo kvar på loven?

Du kan bo kvar under höstlov, jullov och påsklov. Under sommarlovet har vi andra kurser, evenemang och läger på skolan. Du måste flytta ut helgen efter skolavslutningen.

Vad kostar det och vad ingår?

Internatavgiften är ett helhetspaket. För läsåret 2023-2024, är avgiften 1050-1100 kr/vecka beroende på boende. Frukost och lunch i skolans restaurang, måndag till fredag, ingår i avgiften och är obligatorisk.          

Undervisningen är kostnadsfri men du betalar en serviceavgift på 1400 kr/termin. I den ingår visst studiematerial, skolgemensamma kulturevenemang, vissa studiebesök, kopiering, försäkring, friluftsdagar, kvällsaktiviteter, wifi och fredagsfika. Avgiften delas upp på fyra gånger och läggs på din internatfaktura.

Hur betalas hyran?

Du får din faktura på mail. Internatavgiften delas upp på 4 fakturor/termin, vilket gör att summan kan variera beroende på antalet veckor. Du betalar inte för lovveckorna.

Depositioner

Avgifterna betalas på första fakturan. De återbetalas när du flyttar ut, under förutsättning att nyckeln lämnas och att du städat ditt rum.

  • Nyckelavgift 500 kr.
  • Slutstädning 1000 kr.
Hjälp med hyran?

Du kan söka antingen inackorderingstillägg hos CSN eller bostadsbidrag hos Försäkringskassan.

Försäkringskassan bostadsbidrag

Inackorderingstillägg

Försäkring

Som studerande på Axevalla Folkhögskola är du olycksfallsförsäkrad genom Folksam. Kontrollera om din hemförsäkring gäller när du bor på internat. Du bör kanske teckna en sakförsäkring för dina personliga tillhörigheter.

Vad finns att göra på kvällar och helger?

På skolområdet har du tillgång till gymnastiksal, gym, bastu, biljard, padelbana och bibliotek. Vi har olika internataktiviteter på kvällstid varannan vecka.

I Axvall finns en pizzeria, en obemannad bensinmack och en Ica-affär. På sommaren kan man bada i Vingsjön.

I Varnhem, några kilometer bort, kan man besöka klosterkyrkan från 1100-talet och Kata Gård, lämningar av en storgård från 900-talet. I Varnhem finns också ett sommarcafé. På våren erbjuder Vallebygden en helt fantastisk natur med vandringar, körsbärsblomning och konstrundor.

Vill du till Skara, Lidköping eller Skövde stannar buss 200 i Axvalls centrum. Kolla www.vasttrafik.se eller ladda ner appen ToGo. Man kan också hyra skolans minibuss för 35 kr/mil.

Fest?

Självklart! I Höga Nöjet i gymnastikhuset, kan man ha fest. Då gör man en festanmälan till internatansvarig. Anmälningsblankett finns på internaten. Två deltagare har yttersta ansvar, men alla hjälps åt med städning och iordningställande när festen är slut.

Alkoholpolicy

 

Du ska läsa igenom och skriva under vår alkohol-och drogpolicy, i samband med skolstart. Alkohol får inte användas i skolans allmänna och gemensamma utrymmen.

Skolveckan är helt alkoholfri, även på internaten.

Övriga tider gäller följande undantag:
Om man har fest i Höga Nöjet, och anmält detta till internatansvarig. Internaten. Observera hyreskontraktets krav på hänsyn, samt att det alltid är omgivningen som bedömer huruvida beteendet är störande eller inte.

Observera också att Kungs är helt alkoholfritt, alla dagar.

Här är vår alkohol-och drogpolicy i sin helhet.

 

Återvinning

 

Axevalla Folkhögskola värnar om miljön. På varje internat finns det kärl för papper, plast, metall och matavfall. Det är ett gemensamt ansvar att dessa kärl töms regelbundet. Vid Padelbanan finns vår sopsorteringsstation. Där finns behållare för nästan all sorts avfall.

Tillgänglighet för funktionsnedsättning

 

Vi har installerat en hiss i skolhuset, ramper till olika byggnader och skapat breda gångar för rullstolsburna. Vi har även ordnat ljusanpassning för synskadade och ljudabsorbenter samt hörselslingor för hörselskadade. Är du rullstolsburen, är Dahléns bäst anpassat att bo i.

Husmöte

 

Internatansvarig kallar till husmöten cirka 3 gånger per termin, eller vid behov. Där delges det information av olika slag eller diskuteras om något inte fungerar på boendet. Kanske blir det bara en kopp kaffe. Dessa möten är obligatoriska.

Adressändring och post

Du kan anmäla en särskild postadress till Skatteverket om vill ha din post till en annan adress än din folkbokföringsadress under minst sex månader. Det kostar inget. En särskild postadress är ett komplement till en folkbokföringsadress. Din folkbokföringsadress ändras inte. Du bör göra en flyttanmälan till Skatteverket om du inte har för avsikt att flytta tillbaka till din gamla adress efter avslutad utbildning. Gå in på Skatteverkets webbplats och kolla vad som gäller för dig.


Adressen till skolan är:

Axevalla Folkhögskola

Ditt namn

Kommissariatet

532 72 Axvall

Din post kommer till Kommissariatet (expeditionen). Du får ett sms om att du har post att hämta.

Bemanning under kvällar och helger

Det finns ingen personal på skolan under kvällar och helger. Om du låser dig ute under denna tid, kan du ringa:

Securitas 010-470 10 00.

Det kostar 500 kr för upplåsningen och du står själv för den kostnaden. Observera att de kräver legitimation. Om det händer något med till exempel vatten eller el, finns journummer till vaktmästare i alla internat. Där finns också nummer till rektor och internatansvarig.

Respekt!

 

Använd parfymfria produkter så att alla kan vistas på skolan. Det ska vara lugnt och tyst mellan 23.00-07.00. Var rädd om lokaler och möbler. Visa hänsyn till dina rumsgrannar. Vi är alla olika.

Hitta hit